Kubb kopen

Als je zelf een kubbset wilt kopen, let er dan op dat het kubbspel in verschillende uitvoeringen en maten verkrijgbaar is. De maten die in de regels op het WK, NK en BK gehanteerd worden zijn:

de koning is 9x9 cm en 30 cm hoog
de kubbs zijn 7x7 cm en 15 cm hoog
de werpstokken hebben een diameter van ongeveer 44 mm en zijn 30 cm hoog

Als je een spel met deze maten wilt kopen, kun je bijvoorbeeld op de volgende sites terecht:

Kubbwinkel.nl
Dit is een Nederlandse site waarop je kubbsets kunt bestellen. Je hebt geen keuze in soorten spellen, ze verkopen slechts één soort. Maar dit kubbset voldoet wel aan bovenstaande maten. Logisch, want Kubbwinkel is opgezet door de organisatoren van het NK Kubb en met deze sets wordt dus ook het NK gespeeld. De sets worden speciaal voor Kubbwinkel geproduceerd en worden geleverd met draagtas, markeerstokjes en een meetlint om het veld uit te kunnen zetten.
www.kubbwinkel.nl

   

TrendySpeelgoed.nl
Trendy Speelgoed heeft sets in verschillende maten en houtsoorten. De sets die Trendy Speelgoed verkoopt zijn van het merk Bex. Wij raden natuurlijk de sets in toernooimaten aan, die hebben ze van berkenhout (Family Tournament size / Semi-Pro) en van rubberhout (Pro).
Ook leuk: ze verkopen ook een minimodel van het kubbspel, met een koning van 7,5 cm hoog.
www.trendyspeelgoed.nl

   

JPV Games
Het Duitse team Kubbless heeft zelf rubberhouten kubbsets laten produceren in WK-formaat. Het unieke aan deze sets is de belofte dat de speelstukken onderling maximaal 3% in gewicht verschillen. Je hebt dus niet de ene keer een zware werpstok of kubb en de andere keer een lichte. Een set bestaat uit een koning, 10 kubbs, 6 werpstokken 6 markeerstokjes en een sporttas. Naast blanco sets zijn er ook gelakte. Wil je verzendkosten besparen, kun je op hun website zien waar en wanneer Kubbless een toernooi speelt en ze een set voor je mee kunnen nemen.
www.kubbless.de/jpvgames.html

   

Hermie.com
Op de website van deze Belgische tuinspecialist kwamen we ook rubberhouten kubbsets in toernooimaten tegen en nog tegen een aantrekkelijke prijs ook. Sets zijn compleet met draagtas, meetlint om het veld uit te zetten en 6 markeerstokjes.
www.hermie.com

   

Ubergames
In de webshop van Ubergames vind je vele houten spellen, dus natuurlijk ook Kubb. Het set in toernooimaten staat er in onder de titel "officiële set", is gemaakt van eco hardhout en wordt geleverd met tas. Helaas wel maar met 4 markeerstokjes, dus geen markeerstokjes voor de middellijn.
www.ubergames.nl

   

999 Games
999 Games is vooral bekend van de bord- en kaartspellen. Maar een aantal jaar terug hebben ze ook kubb in het assortiment opgenomen, waaronder ook een set in toernooimaten. Let op: ze noemen het een vang- en werpspel. Maar wij bevelen het vangen van werpstokken en blokken niet aan... ;-)
www.999games.nl/kubb-toernooi-editie.html

Bepaalde kubbsets die je heel vaak tegenkomt op allerlei sites voldoen niet aan bovenstaande maten! Ze beweren wel vaak dat de sets de officiële maten hebben, maar dat betekent niet dat dit de toernooimaten zijn. Hierbij zijn de kubbs, koning en werpstokken weliswaar even lang zijn, maar veel smaller dan de hierboven genoemde maten, waardoor de kubbs (de blokken) veel minder stabiel staan. Gezien dat veel grasveldjes geen biljartlakens zijn, zeker geen onbelangrijk iets om op te letten. Controleer dus altijd goed de maten van het kubbset, als je overweegt een kubbset te kopen.

Waar je ook op moet letten is de houtsoort. Sets van grenenhout zijn veel lichter (dat gooit minder prettig) en kwetsbaarder dan sets van rubberhout, berken- of beukenhout.

Gezien dat de prijzen voor kwalitatief goede kubbsets de laatste jaren nogal gestegen zijn, zou het "original formaat" (koning 7x7x30 cm, kubbs 5x5x15 cm, stokken 40 mm doorsnede, 30 cm lang) in rubberhout nog wel een alternatief zijn. Denk hierbij aan een set van het merk Bex (bijv. bij TrendySpeelgoed) of Carromco (bijv. bij JPV Games).

Kleinere sets en sets van lichtere houtsoortsoorten zijn in onze ogen kinderspeelgoed en absoluut geen aanraders voor volwassenen. Een set van onder de 20 euro is in onze ogen weggegooid geld.