Nieuws over het KubbHW toernooi

KubbHW toernooi 2021: KubbHW 'on tour '26-02-202 / 10:54
Speelschema KubbHW toernooi 2019 POTs Format 30-04-2020 / 11:39
Kantine Korbatjo 24-05-2013 / 18:53
Informatie parkeren deelnemers en bezoekers 12-09-2010 / 12:59



Klik om naar bovenaan pagina te gaan.

KubbHW toernooi 2021: KubbHW 'on tour'
Geplaatst door: Tony
Geplaatst op: 26-02-2021 om 10:54, update 06-06-2022 om 21:15

Met het voorjaarsweer in februari 2021 kregen wij weer flink de kubbkriebels! Maar omdat we dachten dat toernooien, en dus ook het KubbHW toernooi, er voorlopig niet in zou zitten (we weten inmiddels helaas dat dat klopt), hadden we wat anders bedacht: het KubbHW toernooi 'on tour'.

Een kubbcompetitie met een aantal vaste deelnemende Nederlandse teams van ons toernooi.

Helaas waren de coronamaatregelen in het voorjaar nog zo, dat ook zo'n competitie nog niet mocht. Ook in het najaar 2022 is het idee helaas niet van de grond gekomen.

Hieronder lees je meer over het idee dat we hadden:

Format:

Afhankelijk van het aantal deelnemers en de beschikbare speelweken, maken we een dubbele competitie (je speelt tegen elk team 1x uit en 1x thuis) of een enkele competitie (tegen elke tegenstander speel je óf thuis óf uit, in totaal speel je ongeveer evenveel uit- als thuiswedstrijden).

Als er 5 teams meedoen, heeft elk team 4 tegenstanders en heb je voor een dubbele competitie 8 wedstrijddagen nodig. Als er bijv. 9 teams meedoen, heeft elk team 8 tegenstanders en heb je voor een enkele competitie ook 8 speeldagen nodig.

Thuisspelend team kiest locatie (park, trapveldje, sportveld) en zorgt voor een colaatje, thermoskannetje thee, een chippie en/of andere versnapering.

Team bestaat uit 3 tot 5 spelers, naar wedstrijd ga je met minstens 3 spelers.

Potjes in een wedstrijd:

Een wedstrijd bestaat uit 5 potjes best-of-3:
• 2x 1 tegen 1
• 2x 2 tegen 2
• 1x team tegen team

(Een speler speelt max. één 1 tegen 1 per wedstrijd, dus de 1 tegen 1 potjes worden door twee verschillende spelers van het team gespeeld.)

Een gewonnen wedstrijd levert 1 punt op, dus uitslagen zijn bijv. 3-2, 1-4 of 5-0.

Geschatte wedstrijdduur op speelmiddag/-avond:

Door twee veldje op te zetten, worden de 1 tegen 1 en 2 tegen 2 gelijktijdig gespeeld. Je hebt dus 3 'speelrondes' nodig. Een wedstrijd duurt dus ca. 3x 50 minuten = 150 minuten = 2,5 uur en kan dus op één dagdeel, bijv. op een zondagmiddag, dinsdagavond, enz. plaatsvinden.

Voorbeeld:
Stel dat beide teams een speler A, B en C hebben. Dan kun je bijv. de wedstrijden als volgt spelen:
• 14u00 - 14u50: A-A + BC-BC
• 14u50 - 15u40: B-B + AC-AC
• 15u40 - 16u30: ABC-ABC

Speeldata:

Bijv. dat volgorde wedstrijden geloot wordt en een blok van 1 of 2 weken aangewezen krijgt, waarbinnen teams onderling een middag of avond afspreken. (Wellicht wel met de vrijheid om teams die ver moeten reizen, wedstrijden op één dag kunnen combineren. Dus als team A en team B uit dezelfde regio komen, maar team C komt van ver, dat 's ochtends de wedstrijd A-C gespeeld wordt en 's middags de wedstrijd B-C.)


Klik om naar bovenaan pagina te gaan.

Speelschema KubbHW toernooi 2019 volgens POTs Format
Geplaatst door: Tony
Geplaatst op: 13-09-2019 om 21:32
, update 30-04-2020 om 11:39

Via de onderstaande link vind je het speelschema voor het KubbHW toernooi 2019 als PDF-bestand.
Speelschema KubbHW toernooi 2019

We laten dit speelschema online staan, omdat het een wat andere opzet heeft dan eerdere of andere toernooien en wellicht voor jou als inspiratie kan dienen als je ook een toernooi organiseerd. En dan bijv., net als bij ons, te maken hebt met een wat 'onhandig' aantal teams voor een 'traditionele' toernooiopzet.

Dit speelschema is gebaseerd op het MatchVision POTs Format®, een alternatieve opzet voor het WK voetbal, waarover op 11 juni 2019 een artikel stond in het AD. In dit speelschema wordt niet gewerkt met 'poules', maar met 'potten'. Het zou vooral 'salonremises' tegen gaan, een eerlijker resultaat geven en altijd het beste in teams boven halen, omdat een hogere positie op de ranking zorgt voor een betere uitgangspositie in de knock-outfase.

Bij de loting zijn de 15 teams (op basis van ingeschatte speelstrekte) verdeeld over 3 potten met 5 teams. Elk team speelt twee wedstrijden tegen teams uit pot 1, twee wedstrijden tegen teams uit pot 2 en twee wedstrijden tegen teams uit pot 3. Wedstrijden bestaan uit maximaal 2 sets en er wordt gewerkt met een tijdslimiet van 40 minuten per wedstrijd. Elke gewonnen set levert 1 setpunt op. Als bij het verstrijken van de tijdslimiet een set nog bezig is, wordt de beurt uitgespeeld en worden de omgegooide basiskubbs van beide teams geteld. Het team dat voor staat krijgt 2/3 punt, het andere team 1/3 punt. Bij een gelijk aantal omgegooide basiskubbs krijgen beide teams 1/2. De punten worden verwerkt in één gezamenlijke ranking over de 15 teams.
Ook bij wél uitgespeelde sets worden de omgegooide basiskubbs van beide teams geteld, omdat dit gebruikt wordt bij eventuele gelijke standen in de ranking. Op de ranking telt eerst het aantal setpunten, als tweede een eventueel onderling resultaat in sets, als derde een eventueel onderling resultaat in basiskubbs en als vierde het totale basiskubbsaldo van een team. Het kan zijn dat je nog in de eerste set bezig bent bij het verstrijken van de tijdslimiet. Ook dan wordt de beurt uitgespeeld en worden de omgegooide basiskubbs geteld. Er wordt dan niet aan een tweede set begonnen! Wedstrijden kunnen dus eindigen in bijv. 2 - 0, 1 - 1, 2/3 - 1 1/3, 1 1/2 - 1/2, 1/3 - 2/3, enz.

Elk team speelt dus 6 wedstrijden in de voorrondes. Deze wedstrijden zijn verdeeld over 7 speelrondes, elk team heeft één speelronde pauze. De meeste pauzes zitten rond lunchtijd, zodat teams even de kantine in kunnen, bij een andere wedstrijd kunnen gaan kijken of op een vrij veldje nog even wat kunnen gooien. Na alle 7 speelrondes is er een rangking van 1 t/m 15. De nummers 1 t/m 8 spelen verder in het A-schema, de nummers 9 t/m 15 in het B-schema.

In beide schema's speel je een knock-outschema (1/4-finales, halve finales, finales), maar ook als je verliest, speel je door om je uiteindelijke plaats in de eindrangschikking te bepalen.

Als je een indruk wilt krijgen hoe het uiteindelijk gaat op een toernooi, kun je via de onderstaande link het speelschema als PDF-bestand vinden met alle uitslagen van het KubbHW toernooi 2019.
Uitslagen KubbHW toernooi 2019


Klik om naar bovenaan pagina te gaan.

Kantine Korbatjo
Geplaatst door: Tony
Geplaatst op: 15-09-2010 om 14:10, update 24-05-2013 om 18:53

De hele toernooidag, dus voor, tijdens én direct na het toernooi, zal de kantine van Korfbalvereniging Korbatjo, de vereniging waar het toernooi plaatsvindt, geopend zijn.

Je kunt hier terecht om wat te drinken (koffie, thee, fris en vanaf 's middags ook bier en wijn) en om wat te eten (broodjes hamburger, patat, snacks, belegde broodjes, tosti’s, chips en snoep). En dit alles tegen een vriendelijke prijs.

Het toernooischema is volgens ons dermate ruim opgezet, dat jullie zeker voldoende tijd hebben om van deze kantine gebruik te maken!


Klik om naar bovenaan pagina te gaan.

Informatie parkeren deelnemers en bezoekers
Geplaatst door: Tony
Geplaatst op: 12-09-2010 om 12:59

Het kubbtoernooi vindt plaats op de velden van korfbalvereniging Korbatjo te Oud-Beijerland. Deze velden liggen in een woonwijk en wij willen natuurlijk de omwonenden geen overlast bezorgen. We vragen iedereen dus met klem om te parkeren op het parkeerterrein ten zuiden van de Randweg. Hier zijn voldoende plaatsen en je hoeft slechts de weg over te steken naar de ingang van Korbatjo.

In onderstaand PDF-document vind je een tekening waarop het parkeerterrein aangegeven is.
Informatie parkeren KubbHW toernooi