Wat is kubb?

Kubb is een van origine Zweeds spel waarbij je houten blokken van elkaar om moet gooien.

Korte uitleg van de regels van kubb
Je speelt het kubbspel op een veld van meestal 5 bij 8 meter, meestal gras, maar zand, gravel of zelfs sneeuw kan ook. Je speelt met 2 tot 12 spelers, verdeeld over twee teams. Beide kubbteams beginnen met 5 houten blokken (kubbs) op hun achterlijn en in het midden van het veld staat een groot blok met een kroontje: de koning. Het team dat aan de beurt is, krijgt 6 houten werpstokken, waarmee ze de blokken van het andere team moeten omgooien. Omgegooide kubbs worden weer in het speelveld geworpen en weer overeind gezet. Deze moeten omgegooid worden, voordat een team op de kubbs op de achterlijn mogen mikken. Als het op den duur gelukt is om alle blokken van het andere team om te gooien, mag je proberen de koning om te gooien. Lukt dat, heb je gewonnen.
Natuurlijk komt er nog iets meer bij kijken, maar dat vind je in de officiële spelregels van kubb in het Nederlands, die ook op deze site staan.

Geschiedenis
Het verhaal gaat dat dit spel al in de middeleeuwen op het Zweedse eiland Gotland werd gespeeld, bij het verzamelen van het brandhout. Maar wellicht is dit meer een verhaal dan dat het echt waar is, want het wordt nergens bevestigd. In de jaren 90 werden de eerste spellen geproduceerd voor de commercie en werd het kubben snel populair. Sinds 1995 wordt er jaarlijks een WK georganiseerd op Gotland, sinds 2004 een NK in Nederland en sinds 2007 een BK in België. In verschillende landen zijn inmiddels bonden of federaties opgericht en een aantal Europese bonden samen organiseren sinds 2018 jaarlijks een EK Kubb.

Verspreiding
Steeds meer mensen in Nederland maken kennis met kubb. De een is het tegen gekomen op vakantie in Zweden of een ander land in Scandinavië, de ander zag het gewoon ergens op een camping in Nederland. In Zweden schijnt het volkssport nummer 1 te zijn. In Nederland wordt het gelukkig ook steeds populairder.

De naam "kubb"
Het woord "kubb" betekent "houten blok" in het Gotlands dialect van het Zweeds. Maar hoe spreek je dit woord nou goed uit? Voor wat het waard is: ik heb ergens gelezen dat je de "u" in dit woord uitspreekt als de "oo" in het Engelse woord "wood". Ergens anders vond ik een fonetische schrijfwijze:

Je kunt hier ook even luisteren: Google vertalen. Maar wellicht is dat toch vooral de Amerikaanse manier van uitspreken. In Nederland hebben we het meestal toch gewoon over "kup"...

Filmpje
Hieronder kun je een mooi Duits animatiefilmpje bekijken over wat kubb nu eigenlijk is.