Kubb kopen

Als je zelf een kubbset wilt kopen, let er dan op dat het kubbspel in verschillende uitvoeringen en maten verkrijgbaar is. De maten die in de regels op het WK, NK en BK gehanteerd worden zijn:

de koning is 9x9 cm en 30 cm hoog
de kubbs zijn 7x7 cm en 15 cm hoog
de werpstokken hebben een diameter van ongeveer 44 mm en zijn 30 cm hoog

Als je een spel met deze maten wilt kopen, kun je op de volgende sites terecht:

TrendySpeelgoed.nl
De site van Trendy Speelgoed is een aanrader. Zij hebben sets in verschillende maten en houtsoorten. De sets die Trendy Speelgoed verkoopt zijn van het merk Bex. Wij raden de sets in toernooimaten aan. Ze hebben ze van berkenhout (Family Tournament size / Semi-Pro, € 59,95) en van rubberhout (Pro, € 79,95). Uit eigen ervaring (we spelen er sinds 2010 jaarlijks ons KubbHW toernooi mee) weten we dat deze sets prima van kwaliteit en netjes afgewerkt zijn.
Ook leuk: ze verkopen ook een minimodel van het kubbspel, met een koning van 7,5 cm hoog.
Verzendkosten voor zijn € 5,95 (in Nederland) en bij een bestelling van meer dan 60 euro is verzending zelfs gratis. Er zijn verschillende betaalmogelijkheden, bijv. iDeal en PayPal.
www.trendyspeelgoed.nl
 

10% korting op kubbsets in toernooimaten van TrendySpeelgoed.nl !!!

Omdat het KubbHW toernooi jaarlijks gespeeld wordt met kubbsets van TrendySpeelgoed.nl,
kun je kubbsets in toernooimaten (Family Tournament size of Pro) kopen met 10% korting !!!
Op de toernooinieuws pagina op deze site vind je de benodigde kortingscode.

   

Kubbwinkel.nl
Dit is een Nederlandse site waarop je kubbsets kunt bestellen. Je hebt geen keuze in soorten spellen, ze verkopen slechts één soort. Maar dit kubbset voldoet wel aan bovenstaande maten. Logisch, want met deze sets wordt o.a. het NK en het BK gespeeld. De sets worden speciaal voor Kubbwinkel geproduceerd en worden geleverd met draagtas, markeerstokjes en een meetlint om het veld uit te kunnen zetten.
Een spel, inclusief verzendkosten, kost € 64,50. Betaalmogelijkheid met iDEAL.
www.kubbwinkel.nl

   

JPV Games
Het Duitse team Kubbless heeft zelf rubberhouten kubbsets laten produceren in WK-formaat. Het unieke aan deze sets is de belofte dat de speelstukken onderling maximaal 3% in gewicht verschillen. Je hebt dus niet de ene keer een zware werpstok of kubb en de andere keer een lichte. Een set bestaat uit een koning, 10 kubbs, 6 werpstokken 6 markeerstokjes en een sporttas. Een set kost € 59,90. Voor verzending naar Nederland betaal je voor 1 of 2 sets € 15,80. Maar op hun website kun je zien waar en wanneer Kubbless een toernooi speelt en ze een set voor je mee kunnen nemen om je zo de verzendkosten te besparen.
https://kubbless.de/jpvgames.html

Bepaalde kubbsets die je heel vaak tegenkomt op allerlei sites voldoen niet aan bovenstaande maten! Ze beweren wel vaak dat de sets de officiële maten hebben, maar dat betekent niet dat dit de toernooimaten zijn. Een veelgebruikte term is het "original formaat". Hierbij zijn de kubbs, koning en werpstokken weliswaar even lang zijn, maar veel smaller dan de hierboven genoemde maten, waardoor de kubbs (de blokken) veel minder stabiel staan. Gezien dat veel grasveldjes geen biljartlakens zijn, zeker geen onbelangrijk iets om op te letten.

Waar je ook op moet letten is de houtsoort. Sets van grenenhout zijn veel lichter (dat gooit minder prettig) en kwetsbaarder dan sets van rubberhout, berken- of beukenhout.

Ze zijn misschien soms goedkoper (al kom ik prijzen tot € 49,95 voor deze sets heel vaak tegen) en je zult er ook best een hoop plezier mee kunnen hebben, maar als volwassene zou ik, voor maar een paar euro meer, voor "the real thing" gaan. Zeker als je wellicht ooit in de toekomst ook eens met een toernooi mee wilt doen en dan niet voor verrassing wil komen te staan. Alleen als je eens aan een toernooi in Duitsland wilt meedoen en wilt oefenen met de Carromco 07710 (Wikinger Schach Classic) kubbsets, die daar op de meeste toernooien worden gebruikt, is het geen overbodige luxe hier eens mee te oefenen.

Je ziet kubb gelukkig ook steeds vaker in speelgoedwinkels opduiken. Maar zeker hier helaas ook vrijwel altijd in een kleiner formaat dan de toernooimaten.